NØDHJÆLPSTASKE

 

DENNE SIDE ER MENT SOM INFORMATION OG IDEOPLÆG TIL EN NØDHJÆLPSTASKE.

 

 

Hvad er en nødhjælpstaske?

Nogle kalder det en nødhjælpstaske andre kalder det en nødtaske og atter andre kalder det en beredskabstaske, men: Det er en taske der gør dig i stand til at klare dig i 3-5 dage, før nødhjælpsberedskab er oppe at køre.

OBS: Til Jer der har været inde og kigge på siden før: Ting der er nyt, eller opdateret vil i en periode være skrevet med GRØNT, så I nemmere kan se at der er sket noget.

 

Det glæder mig utroligt meget at der har været over 55.500 'hits' (d.28.11.2018) på denne side siden den startede.

 

 

Ting din taske (rygsæk, taske med hjul, vandtæt beholder på 15-35 liter) bør indeholde:

Vand til 3-5 dage ( 4,5 - 7,5 liter). Evt vandrensetabletter og/eller vandrensesystem. F.eks SAWYER mini. http://www.72timer.dk/3698551

Langtidsholdbar mad

Medicin til mindst en uge

Vigtige papirer i vandtæt beholder (plastpose med lynlås)

Lommelygte(r) (evt. af dynamotype der også kan lade mobiltlf. op) (Og måske alligevel ikke dynamotype, se længere nede!)

AM/FM radio (de fleste mobiltlf. har FM radio indbygget, hvis man monterer headsæt), mobiltlf, lader og evt. ekstra batterier

Førstehjælpsæske, evt suppleret op med et par isposer, et elastikbind og en støvmaske

Toiletsager (toiletpapir, vådservietter, tandbørste, tandpasta, desinfiktionssprit)

Regntøj og solide behagelige sko, 1-2 sæt undertøj - gerne af uld

Ekstra hus- og bilnøgler

Kredikort og kontanter

Informationer om mødested for din familie. Et kort

Termoredningstæppe (evt sorte sække), gaffatape

Multikniv

Spork (kombineret ske,gaffel og kniv) eller campingspisesæt

Lidt godter

Fornødenheder til børn (hvis man har sådanne)

Fløjte.  Hvor længe kan man råbe?, det er meget nemmere at blæse i en fløjte. 

HUSK: Internationalt signal: 3 pust i fløjten, med 1 sekunds mellemrum.

 

Følgende ting er en behagelighed, men ikke en livsnødvendighed:

Kogegrej (omtales detaljeret senere) - til at koge vand til frysetørret mad, kaffe, the osv.

Gryde. Rumindhold ca. 1 l. (Gryde har den fordel frem for kedel, at man også kan spise af den)

Spisesæt - indeholder f.eks. flad, dyb tallerken, kop, spork

Ildstål  (ikke af mærket Primus), stormtændstikker og/eller lighter.

(Ildstål benyttes af garvede friluftsmennesker, der ønsker at lave ild på den mest primitive måde. Ildstål laver gnister, der skal opfanges af et optændingsmateriale).

Telt, liggeunderlag og sovepose

Kniv, gaffel og ske

Håndklæde (microfiber, vejer lidt, tørrer godt selv fugtigt) og ekstra tøj

 

Informationerne er indsamlet via internettet og Vågn Op fra sept. 2007 side 4-7 samt Vågn Op nr 5 2017. Ingen af oplysningerne er selvoplevne, og jeg fralægger mig ethvert ansvar i forbindelse med de oplysninger jeg viderebringer. HUSK: 'Den kloge ser ulykken og skjuler sig, men de uerfarne går videre og må bøde'. Se dog afsnittet: 'Personlige erfaringer'

Detaljer om indhold i tasken:

TASKEN:

Alt efter ens fysik, kan man vælge tasketype der passer bedst til sig selv:

Rygsæk på ca. 25-30 liter. Hvis man ønsker at medbringe liggeunderlag, sovepose og evt letvægtstelt, skal man op omkring 50-60 liters rygsæk. Mindre kuffert med hjul. Sportstaske (kan også ofte bruges som rygsæk.) Hvis man skal vade gennem vand, er en taske på hjul måske ikke det mest velegnede. Men hvis ens helbred/alder taler for at man bliver nødt til at vælge en løsning der går på at man har tingene i en taske på hjul, eller f.eks en trækvogn, så sørg for at tingene bliver pakket i vandtæt emballage. Da de fleste ting man har i en rygsæk ikke fylder alverden, kunne man splitte det op og komme det i lynlåsposer. Man kan i IKEA købe lynlåsposer i en kraftig kvalitet med dobbeltlynlås i pakker med 1,2 og 2,5 liter, og 4,5 og 6 liter. De hedder ISTAD. Grunden til at jeg er så hysterisk med at få sine ting beskyttet mod at blive våde er på grund af kloakvand. Det indeholder både colibakterier og rottetis (se længere nede).

Jeg har et eller andet sted læst at man har det bedst med en rygsæk der, med indhold, totalt vejer max. 10% af ens legemsvægt. Hvis man vejer 60 kilo og vil have vand med til 5 dage, så har man et problem!! Det er klart at ens fysik spiller ind her. Min legemsvægt er omkring de 100 kilo (så'n cirka) og jeg vil satse på at min rygsæk stopper ved 12 kilo. Jeg har været ude at gå med en vægt på 9 kilo, og det føltes udemærket. Jeg er nu oppe på ca. 20 kilo, og skal nu til at finde ud af hvad jeg kan undvære.

 

VAND:

Man skal beregne ca. 1½ liter vand pr. dag, mere hvis det er varmt. Vand til 5 dage vejer ca. 8 kilo inkl. emballage. Man kunne derfor vælge at have vand til 3 dage i ½ l. flasker. Ydermere have en drikkeflaske på ½ - 1 l. Og så supplere op med vandrensningstabletter og/eller SAWYER mini.

De vandrensetabletter ( af mærket OASIS) jeg sælger, kan - i modsætning til visse andre mærker, rense grumset vand. Er det meget plumret anbefales det at rense vandet gennem et stykke klæde eller kaffefilter først, det er nok. Tabletter til 100 l. vand koster kr. 38,-  Her er information om tabletterne (på engelsk):

http://www.oasiswaterpurification.co.uk/

Der blev sendt over 100 millioner af disse tabletter til Haiti katastrofen i 2010.

Et er at vandet bliver renset for bakterier og andet, noget andet er at få vandet renset for urenheder, og de nu døde organismer. Den billigste løsning er at købe produktet der hedder SAWYER mini (hvis man regner kr/øre pr. renset liter vand). SAWYER mini gør lidt mere end vandrensetabletterne. Ikke alle vandrensetabletter slår "Protozoan cysts" (1 cellede væsener såsom: Cryptosporidium, Giardia, Entamoeba hitolica og Toxoplasma Gondii) ihjel,men SAWYER mini fjerner 99,9999% af disse. SAWYER mini fjerner også 99,99999% af bakterierne. Ydermere renser den også vandet for urenheder, ned til 0,1 micron (my). Det fungerer meget enkelt: Man stikker den ene ende af "strået" ned i vandet, og suger i den anden ende. En af fordelene ved at bruge SAWYER mini i stedet for LIFESTRAW er at SAWYER mini kan bruges af flere på en gang, da man kan presse det urene vand gennem filteret med den medfølgende pose ned i din 'nabos' drikkeflaske eller ned i kogekarret.

HUSK: SAWYER mini er ikke kun til nødsituationer. Det fylder ikke mere end det altid kan være med i kufferten. KUN lidt over 100 gram med tilbehør. På den måde er du altid sikret rent drikkevand på ferieturen, hvor den end går hen.

SAWYER mini kræver ikke en flaske.Men vi sælger i Webshoppen en supergod flaske der kan bruges sammen med SAWYER mini.  http://www.72timer.dk/3698551

Den fås i ½ og 3/4 og 1 liters. Den har en si i toppen, så de groveste urenheder bliver siet fra. Ydermere har den en lille 'husker', så man kan se om man har fået sine 1½ liter vand man skal have. Flasken er BPA fri, kan tåle 90 grader varmt vand og går i opvaskeren. Rabat ved flere flasker.

 Jeg har før solgt store mængder af LIFESTRAW, og jeg mener stadig at det er et godt filter. Men måske er tiden løbet fra det.

Hvorfor mener jeg nu det? Jo, SAWYER mini har bedre data over hele feltet: Kan filtrere 380.000 liter vand i stedet for LIFESTRAWS 1000 liter. Filtrerer ned til 0,1 my i stedet for 0,2 my. Vandet kan presses direkte ned i flasken/kogekarret.

 

 Hvis man kombinerer Lifestraw eller SAWYER med Oasis rensetablet, får man den bedste beskyttelse.

Skal man bruge kogende vand til f.eks. frysetørret mad, kan man starte med at stoppe en Oasis tablet i vandet, og så efter 30 minutter koge vandet. Så skulle man være godt garderet. Ydermere sparer man gas, da vandet skal spilkoge i nogle minutter før det er sikkert at drikke.

HUSK: Man kan og må ikke prøve at rense saltvand. Filtrene og tabletterne er IKKE beregnet til at neutralisere saltet. Hvis man står i situationen at man skal rense vand, skal det helst være vand i bevægelse. Så rækkefølgen for at rense vand er: Regnvand, vand fra å, elv, flod. De sidste udveje er: Stillestående vand fra søer, reservoir, og lignende.

Hvis der er nogen der har gået og tænkt på om vand kan blive for gammelt, så kunne de læse denne artikel: http://videnskab.dk/sporg-videnskaben/kan-vand-blive-gammelt

Et lille råd bygget på en tilbagemelding fra en af læserne: Hvis man skal opsamle vand fra noget vand der er i bevægelse (å, elv, flod), så skal man vende åbningen på flasken samme vej som vandet flyder. Sagt på en anden måde: Hvis vandet flyder fra højre til venstre, så skal åbningen af flasken vende mod venstre. På denne måde undgås de ting der flyder ovenpå vandet, da de ikke bliver presset ind i flasken. Men, hvis vandet flyder meget langsomt, vil urenhederne alligevel komme med ind i flasken. En anden og måske bedre metode, er at holde flaskeåbningen ca. 3-5 cm. under vandoverfladen. På denne måde undgås det helt sikkert.

Når man taler om vand, så kommer snakken ofte ind på om man kan drikke sit eget urin. Selvfølgelig kan man drikke det, man kan drikke alt der er flydende, men derfor er det jo ikke sikkert at det er sundt. Og der er da også delte meninger om man kan drikke det eller ej, også blandt overlevelses-eksperter. F.eks. siger Bear Grylls og Joe Teti at man kan, men Cody Lundin og Les Stroud siger nej. Cody har udtalt at mange har overlevet på trods af at de har drukket sit urin, og ikke fordi de har drukket det.

Det skal dog retfærdigvis siges at i den udsendelse jeg så i dag med Bear Grylls, så sagde han at det kun var fornuftigt at drikke sit urin hvis man var VELhydreret og ikke DEhydreret. Det vil sige at hvis man havde fået så meget at drikke så ens urin stadig var lys, var det sådan set OK, men hvis man var ved at være i væskeunderskud, så ens urin var mørk, så var der så mange affaldsstoffer i urinen at det var ufornuftigt at drikke den.

Men hvis vi skal holde os til fakta, så er urin et affaldsprodukt. Godt nok er det sterilt, når man lige ser bort fra de første dråber, men når det kommer i kontakt med luften så forsvinder det sterile. Urin indeholder adskillige affaldsstoffer i temmelig koncentreret form. Nyrerne renser på et døgn ca. 1800 liter blod, hvoraf ca. 140 liter udfiltreres til tubuli (et rørsystem i nyrerne), der ender som ca. 1,5 liter urin, mens resten tilbageabsorberes til kroppen. Koncentrationen af urinstof bliver på denne måde 50 gange højere i urinen end i blodet.

Men det mest alarmerende er at saltkoncentrationen er blevet meget høj, ca. 2%: Jamen er det så slemt? Har man læst bare en lille smule om hvordan man klarer sig i kristiske situationer ved at man ikke må drikke havvand. Saltprocenten i Kattegat ligger på 2,0-3,3 og i Østersøen er den på 0,3-1,2%. Så alene af den grund er det en god idé IKKE at drikke sit urin!

 

REHYDRERING:

Er et andet udtryk for genopretning af væske og salte balancen. Bare det at man trækker vejret, så sveder man. Og når man sveder, er det ikke helt nok bare at drikke vand. Man kan lave en rehydreringsvæske der er god at bruge både når man har svedt meget, eller hvis man har diarre. Man kan lave et grundpulver der består af: ½ tsk. bordsalt, ½ tsk. bagepulver, 1/4 tsk. kaliumsalt og 2-3 spsk. sukker. Dette pulver blandes med 1 liter kogt vand (filtreret vand).

Da jeg ikke sådan lige har kunnet finde kaliumsalt i håndkøb, fandt jeg ud af at Seltin indeholder Kalium. Så hvis man tager 3/4 tsk. Seltin i stedet for salt og kaliumsalt, får man noget der ligner temmelig godt.

Man kan selvfølgelig også købe disse pulver færdige. Jeg sælger et produkt der hedder Care Plus O.R.S. Men det koster kr. 8,- pr brev til 0,2 liter vand. Men så er det også med Lemon/lime smag!

Ved diarre skal man tilstræbe følgende væskeindtag:

Børn over 2 år: 120 ml/kg legemsvægt/døgn.

Større børn og voksne: ca. 2½ l. opløsning pr. døgn.

Børn under 2 år: Opløsningen tilrådes ikke børn under 2 år.

 

MAD:

Det gælder om at få nogle proteiner, og de fås her: Kød, kornprodukter, grøntsager (asparges, broccoli, rosenkål), kikærter, bønner, linser, nødder og mandler. Det fås på mange andre måder, men det var lige et par eksempler.

Madvarer der er færdigtilberedt, og som også kan spises uden opvarmning, er at foretrække i sin nødproviant. Det kunne være: Tun i olie, Jaka hakkebøffer i sovs, dåsebønner af forskellige typer. Her kan man supplere med pumpernikkel, energikiks, Wasa mineral plus. Leverpostej der findes på dåse, kan holde sig i ca. 5 år. Man kan også pakke havregryn i en pose, og tørret frugt og nødder i en anden pose. Blandes disse, kan der blive et ganske velsmagende morgenmåltid ud af det, selv med vand på.

 Jeg er flere gange blevet mødt af folk der fremhæver f.eks. NUPO's fremragende egenskaber. Og de har derfor pakkket deres nødtasker med disse slankeprodukter. Men er det så fantastisk et produkt i forbindelse med en nødsituation. Lad mig slå det fast med 7 tommer søm: NEJ det er det ikke. Og det er der adskillige grunde til.

Nupo og andre lignende produkter er beregnet på at man skal tabe sig, derfor indeholder de ikke det der er det allervigtigste i en nødsituation (udover vand selvfølgelig): At man skal have noget energi. Og energi er lig med kalorier.

Lad os kigge lidt nærmere på Nupo: De anbefaler at man drikker 6 portioner i løbet af en dag. Hvis man gør det får man (lad os være flink og sige) 800 kcal! En voksen kvinde skal have ca. 2000 kcal. og en voksen mand ca. 2500 kcal. på en dag for at dække det man forbrænder. Ved stillesiddende arbejde, måske lidt mindre, og ved hårdt arbejde/klimatiske forhold (såsom kulde) skal man have væsentligt mere. Hver portion skal blandes med 0,3 l. vand. Det bliver til ca. 2 liter vand på en dag, foruden det anbefaler Nupo at man drikker 2-3 l. vand ekstra om dagen for at kunne holde sit system i gang. Hvis man skal have bare et fornuftigt kalorieindtag baseret på Nupo, skal man indtage den dobbelte portion. Altså 12 portioner = 3,6 l. vand, stadig plus de ekstra 2-3 l. de anbefaler. Så er vi oppe på omkring 6 liter vand om dagen!!!!!!

Fortalere for Nupo i nødtasken fremhæver at Nupo har rigtig meget protein i deres pulver. Det er fuldstændig korrekt. Det indeholder ca. 40 gram protein pr. 100 gram pulver. det vil sige en dagsration vil indeholde 70 gram protein. Det er imponerende. Til sammenligning vil en dobbeltportion frysetørret mad indeholde 30-60 gram, alt efter hvilken smagsvariant man vælger.

Følgende er 'sakset' fra sundhedsguiden: "Protein bør udgøre ca. 15-20% af det daglige indtag. Omregnet i tal, er det anbefalede indtag på ca. 0,75g pr. kg kropsvægt pr. dag (70 kg ca. 50 g), men man kan klare sig med 30-35g pr. dag, hvis protein kvaliteten er høj."  Så man kommer altså ikke til at mangle proteiner, hvis man vælger frysetørret mad i stedet for.

Vand kan meget hurtigt blive en mangelvare i en nødsituation. Du er muligvis omgivet af vand, men kan hverken drikke det eller rense det, så du kan drikke det, fordi det er for salt. Hvad hjælper det så at du har 3 liter vand i din rygsæk til de næste 3 døgn, når du faktisk skal bruge 18 liter til mad og drikke. Dertil kommer så vand til hygiejne og opvask. Hvis du (ligesom jeg) kun har 3 l. vand i din rygsæk. Så er det livsvigtigt at du fra dag 1 begynder at søge efter vand du kan supplere din beholdning med. Min erfaring fra de ture vi har været på, er at vi forbruger ca. 5 l. vand pr. mand/dag.

Så foruden at det er dyrt at spise 800 kcal. ( omkring 60,-) som er beregnet til en dagsportion, så kan du risikere at du ikke har vand nok til at opløse pulveret. Hvad vil du så gøre?? Spise pulveret med ske?

Man bedes bære over med mig hvis jeg med denne gennemgang af Nupo (og andre lignende produkter) har virket negativ. Men jeg kan ikke advare nok imod at man stopper slankeprodukter i sin nødtaske. Jeg er på ingen måde ekspert i overlevelse, men i al den litteratur jeg har pløjet igennem til nu, har der på intet tidspunkt været fortalere for at stoppe slankeprodukter i sin nødtaske.

Hvis man har mulighed for at koge noget vand, er der mange muligheder for at blive mæt i frysetørret mad. Det fås som morgen- og middagsmad og supper. Som I kan se i min webshop, så sælger jeg nu dobbeltportioner frysetørret mad for kun 55,- Sådan en portion giver ca. 1100 kcal. Hvis man spiser 1/3 pakke nødration til morgenmad, giver det 700 kcal. Det er nok til en voksen kvinde. En voksen mand kan så evt. spise en pakke Travellunch Sesambar, den giver 260 kcal. Pris inkl. Sesambar ca. 85,- Vandforbrug til maden er 0,6 - 0,9 l. vand plus de 1½-2 liter du skal drikke derudover. 

Mine sidste ord om brug af slankemidler i forbindelse med en nødsituation er: Du befinder dig i en meget ubehagelig situation, du er måske våd, måske fryser du. Skulle du så drikke et slankemiddel. Det ville da være at føje spot til skade!!

HUSK: Frysetørret mad, er mad der er færdigtilberedt. Man behøver IKKE at hælde kogende vand over det for at spise det. Men det gør tilberedningstiden kortere, og selvfølgelig er det meget rarere at spise et varmt måltid mad - varmt. Hvis man hælder koldt vand over, er tilberedningstiden nok mindst ½ time, da da det vil tage længere tid at få maden til at absorbere det kolde vand. Smagen tør jeg ikke udtale mig om på nuværende tidspunkt. Men kolde Jaka hakkebøffer smager nok heller ikke alt for godt.

En lidt alternativ nødration kunne være Yum-Yum. De indeholder ca. 480 kcal/100 gram. Der er 60 gram i en pose. Hvilket giver ca. 290 kcal pr. pose. Fordelen ved Yum-Yum er at de ikke behøver at bliver kogt, eller opløst i vand. Det kan spises direkte fra posen. Bare spør en skoleelev. Men en kvinde skal have ca. 6-7 poser om dagen af dem, og en mand skal have ca. 8-9. HVIS de vel at bemærke ikke spiser andet. Man kan købe Yum-Yum til kr. 3,- pr.pose, så det er billigt at spise sig mæt i dem. Ved 6 poser har man fået ca 28 gram protein, altså temmelig OK. Man kunne føle at de fylder temmelig meget, hvis man skal have 20-30 poser i sin nødtaske. Men 1) det vejer kun max. 1,8 kilo. 2) man kan knuse det og samle det i nogle poser (der er i hvert fald 3 smagsvarianter: kylling, reje, okse)

HUSK: Har I ikke noget vand/væske må I ikke spise selvom I er sultne. Ikke alene er det med til at dehydrere Jer, men I kan heller ikke optage næringstofferne fra maden hvis I ikke indtager væske.

 

 

 VIGTIGE PAPIRER:

Kunne være: Vielsesattest, kopi af skøde, pas, kørekort, forhåndsdirektiv (hvad der skal ske med en ved sygdom) og penge. Penge bør dog overføres til ens egen person hurtigst muligt efter at tasken er taget i brug (mulighed for tyveri). Bør opbevares i vandtæt etui.  http://www.72timer.dk/3698551

Flere eksempler på hvad man kan/bør have med i nødtasken: Testamente, medicinliste, liste over pårørende, telefonliste (hvem kan huske tlf. nummeret på sine nærmeste - de ligger jo bare på mobiltelefonen. Men måske bliver man nødt til at låne en tlf. fordi ens egen er druknet eller løbet tør for strøm). Kopi af forsikringspapirer, kontrakter, aktier og obligationer. Billeder af inventar, smykker, elektronikudstyr i dit hjem (husk at tage billeder af serienumrene - de indeholder ofte en oplysning om modeltypen)

 

LOMMELYGTE:

Lommelygter er et kapitel for sig. De fås i varianter der kan lyse på forskellig måde: Skarpt lys, svagt lys, strobo og SOS, et eksempel: http://www.xtragrej.dk/product.asp?product=5215 Brugt sammen med dette tilbehør, har man en campinglygte: https://www.xtragrej.dk/product/fenix-camping-lanterne-large-5692

Jeg har før her omtalt en dynamolygte, der kunne oplade mobiltlf. Se lidt længere nede under 'opladning af mobiltelefon'.

Man må ikke glemme at en pandelampe også kunne være en mulighed. Det er i visse situationer rart at begge hænder er fri.

I dag er det mere og mere udbredt at lommelygter har en LED lysdiode (pære). Grunden er indlysende: Mere lys, mindre energikrævende! F.eks. kan ovennævnte Fenix lygte lyse i 200 timer på svageste indstilling (8 dage i træk)

 

RADIO:

Hvis man læser udenlandske sider, der omhandler nødberedskabstasker, skriver de altid, at man skal have en radio også. Men som jeg har forstået det, så virker en mobiltelefon som almindelig radio, hvis man sætter et headsæt til telefonen. Det skal vel at bemærke være et kablet headsæt, da kablet virker som antenne. Jeg kan derfor ikke umiddelbart se, at det skulle være nødvendigt at købe en lille radio ved siden af.JEG ER BLEVET EN SMULE KLOGERE: Jeg har nu erhvervet en ny mobiltlf. (Samsung Note 2). Den har ikke radio indbygget. Man har heller ikke mulighed for at hente en App. der giver den almindelig radiofunktion. Jeg har måttet vælge en nødløsning: Jeg har hentet DR Radio's App. Men for at kunne bruge den skal man kunne koble sig på et netværk. Det er IKKE smart. Der er kun een fornuftig løsning i det tilfælde: Køb en lille radio, eller en backupmobil med radio.

 

MOBILTELEFON:

Hvis man har overskud på sit budget, kunne det være en god investering at have en ekstra mobiltelefon liggende. I dag er telefoner temmelig strømkrævende. Opladning 1 gang om dagen er ikke ualmindeligt.

Jeg har lige checket min billige Nokia C2 telefon, der har ligget i min nødtaske i 1 3/4 år. Den var total død. Nå det kunne en opladning heldigvis klare. Men hvad opladningen ikke kunne klare var, at radiodelen ikke virkede mere!! Lige meget hvilket headsæt jeg satte i, så bad den mig om at isætte stikket fra headsættet. Så min opfordring til Jer er: Husk både at lade telefonen op OG husk at checke om den nu også virker.

 

BRUG AF MOBILTELEFON UNDER EN NØDSITUATION:

I Amerika har man gjort sig nogle erfaringer i forbindelse med orkanen Sandy. Man fandt ud af at nogle gange var det lettere at  'komme igennem' til steder der lå langt væk, end til f.eks lokalt i New York. Det kunne måske derfor være en idé at aftale, at hvis det ikke var muligt at få kontakt, at man så gav besked til f.eks et famliemedlem der boede længere væk. Om det virker i lille Danmark, ved jeg desværre ikke. En anden ting man fandt ud af, var at tekstbeskeder (sms'er) gik igennem, selv når det ikke lykkedes at få en samtale i stand.

 

OPLADNING AF MOBILTELEFON:

Hvis man skal sikre sig at man kan oplade sin mobiltelefon i en hvilken som helst situation, bliver man nødt til at overveje en nødlader. Der er stor forskel på fra mobiltlf. til mobiltlf. hvor lang tid der går før den skal oplades igen. Min smartphone skal f.eks. oplades hver dag, hvorimod min kones lidt ældre tlf. kan klare sig i en 3-4 dage. 

 

BATTERIPAKKE TIL OPLADNING AF MOBILTELEFONER:

Hvis/når man står i den situation at man ikke har adgang til stikkontakt eller et 12 volt udtag fra en bil, er der mulighed for at lade sin telefon op med en batteripakke. I løbet af de sidste par år er de blevet meget udbredte. Jeg sælger også et par modeller. Hvad man skal huske, er at batteripakken kan klare at lade mobiltelefonen op. Helst et par gange. Her er det vigtigt at man kigger på hvor mange mA batteripakken er på. Hvis man køber en batteripakke på f.eks. 2000 mA, så kan man ikke lade sin mobiltelefon op hvis batteriet i telefonen har en større kapacitet end de 2000 mA. Batteriet i min tlf. er f.eks. på 3100 mA, og derfor skal jeg kun forvente lidt over 50% opladning med en batteripakke på 2000 mA. Så køb kun batteripakker der har samme kapacitet, eller gerne 2-3 gange kapaciteten på dit batteri i tlf. Vent ikke med at lade tlf. op til den næsten er løbet tør for strøm. Lad den op når kapaciteten er omkring 20-40%, lad den så op til ca. 60%. De kloge hoveder siger at der kræves ekstra energi når en tlf. skal lades op, når den er næsten tom for strøm.

Ejere af Apple produkter skal være meget opmærksomme på om batteripakken rent faktisk kan bruges til deres IPhone. Som jeg har forstået det, sidder der et ekstra strømkredsløb i kontakterne på et IPhone ladekabel. Og det er det kredsløb der kan drille, så man ikke kan anvende en given batteripakke. IPad vil jeg slet ikke komme ind på, da de kræver al for meget strøm til at det er fornuftigt at overveje at oplade dem med almindelige batteripakker.

 

HVORFOR IKKE WIND UP/SOLAR DREVEN RADIO/LYGTE?:

Undskyld de engelske udtryk. WINDUP dækker over generatordrevne radioer/lygter der oplades ved hjælp af et håndsving. SOLAR dækker over solopladende radioer/lygter.

Forklaringen kommer fra et New Zealandsk firma der har beskæftiget sig med nødudstyr i 7 år. De har før solgt disse apparater, men må nu erkende at de ikke altid virker når de skal. Årsagen er at hvis disse apparater bare får lov til at ligge, bliver de opladelige batterier 'sløve'. Visse opladelige batterier har også en 'hukommelse' der gør at de oplades mindre og mindre, medmindre man husker at aflade og oplade dem igen fuldstændigt. Minimum en gang hvert ½ år. De skriver også at eneste undtagelse er hvor apparatet også kan bruge almindelige Alkaline batterier. Noget andet er også at være på en hyggelig campingtur: Her kan man godt bruge nogen tid på at sidde og oplade sin radio eller lygte i ro og mag. Men i en faresituation hvor man skal gennem et terræn man ikke kender, midt om natten, så er det ikke så smart at skulle bruge to hænder for at oplade sin lygte. Jeg har pt afprøvet 4 forskellige generatorlygter. Og fælles for dem alle er at de lyser rimeligt kraftigt mens man drejer rundt på håndtaget, men i det øjeblik man stopper, falder lysmængden drastigt. Hvis I alligevel vil gøre brug af dynamodrevne lygter/radioer, opfordrer jeg Jer til at afprøve enheden min. en gang hvert ½ år.

Jeg har nu kigget i mine gemmer, og talt op hvor mange dynamodrevne lygter jeg havde liggende fra de sidste 3-4 år: 4 stk. blev det til, Varta, Livarno lux, Uni-com og en uden navn. Hvilken tilstand er de så i? De 3 af dem kunne ikke lyse da jeg tændte dem. Uni-com'en var den eneste der lyste og som samtidig ikke lyste kraftigere efter opladning. Jeg har før omtalt den i forbindelse med opladning af mobiltlf. Men da den ikke kan oplade mobiltlf (faktisk afledede den) og den lysere svagere en ildfluer, så vil jeg anbefale ildfluer, så får i også et proteintilskud (hvis i spiser dem). Livarno og NoName'en kunne kun lyse når man drejede håndsvinget, og slukkede når man stoppede. Varta kunne bringes til live i et stykke tid efter 1 minuts opladning. Men kun med noget der svarede til kvart styrke i forhold til hvis man brugte håndsvinget.

Som de skriver i artiklen: Hvor smart er det at skulle bruge 2 hænder til at lade en lygte/radio op i en presset situation? Hvis du stadig ikke er overbevist, så læs artiklen, der er flere kommentarer til den. Ydermere giver de anvisning på at teste sit dynamodrevne udstyr.

Så jeg kan kun tilslutte mig det Australske firmas advarsel mod at bruge dynamo/solar-drevne lygter!

Her er et link til den side jeg refererer til: (kopier linket)

http://www.survive-it.co.nz/why-are-dynamo-radios-and-torches-a-bad-idea/

 

 

FØRSTEHJÆLPSÆSKE:

Man kan købe førstehjælpsæsker/tasker mange steder i dag fra kr. 100,- og opefter. Men man kan da sagtens sammensætte sin egen førstehjælpskasse, evt. ud fra en førstehjælpskasse man har i forvejen. Hos Falck har man den mulighed at kunne supplere hele indholdet (uden kasse) hvis man har abbonement på det. Hos Tiger kan man ( i perioder) købe en lille førstehjælpstaske til kr. 20. Den kan man så bygge videre på. En støvmaske kan komme på tale i det tilfælde at en bygning er kollapset og en masse støv svæver i luften. En maske med filtertæthed P2 er et godt valg i den situation, men hvis der er udbrudt fugleinfluenza, sars eller andre lignende sygdomme, så er det en maske med betegnelsen P3 man skal anvende.

Det er endnu ikke lykkedes mig at skaffe støvmasker til børn. Jeg troede at jeg havde fundet et sted i England, men de er åbenbart lukket igen. Jeg har været i kontakt med 3M, som desværre har en temmelig ligegyldig indstilling til at supportere mennesker med små ansigter (en af vore venner har en ansigtsstørrelse der gør at hun ikke kan få en almindelig maske til at passe). Foreløbig kan jeg kun give det råd videre, som jeg har fået at min leverandør på masker: Tilpas masken så godt som muligt til ansigtet. Hvis der er problemer med at få den til at passe kan man tape kanterne af masken fast til ansigtet. Til det brug vil jeg anbefale 'micropor tape' (kr. 18,- for en rulle på 2,5cm x 10 m hos os), alternativt gaffatape. Men det er hårdt for huden.

 

TOILETSAGER:

Naturen går sin gang, også når man bliver nødt til at bruge sin nødhjælpstaske. Toiletpapir er vanskeligt at undvære. Lad være med at have deluxe 4 lags toiletpapir med, det fylder alt for meget. 1-2 lag er nok - i den situation du nu er i. Gå efter de ruller der har flest antal blade pr rulle. Luxusrullerne har måske kun 100 blade, hvorimod alm. toiletpapir kan have over 200 blade på en rulle, der ikke fylder mere.

Man bør have desinfiktionsservietter, alternativt desinfiktionssprit i tasken, hvis man har vadet gennem forurenet vand. Man tænker måske ikke lige over at når det har regnet og det hele er oversvømmet, så er kloakkerne også oversvømmet. Altså er der colibakterier i vandet. Hvis man så ikke har adgang til vand og sæbe må desinfiktionsmidlerne træde til. På samme måde, hvis man har været på toilettet, og der ikke er adgang til vand og sæbe, så er det en selvfølge at spritte sine hænder.

En 62 årig mand er død af at have været i kontakt med kloakvand i 2011. Han døde efter at være smittet med bakterien Leptospira. Dette forårsager sygdommen Leptospirose. Sygdommen overføres udelukkende ved kontakt med rotteurin fra smittede dyr. Der kan altså ikke advares nok mod at man bare vader gennem vand der er kommet op fra kloakkerne, uden at tage sine forholdsregler bagefter.

Termoredningstæppe/pose:

Eller folietæppe, som man også kan kalde det. Det er en særdeles stærk folie, som har en størrelse på ca 1½*2 meter. Men med det svøbt omkring sig, bliver 90 % af kropsvarmen reflekteret.  http://www.72timer.dk/3698551

Det fås i en poseudgave, her er størrelsen 1*2,2 meter. http://www.72timer.dk/3698551

 

Man skal være opmærksom på at disse tæpper er vandtætte, så man kan blive fugtig hvis man pakker sig ind i dem gennem en nat.

 

Evt. kogeudstyr:

 1) Den billlige, men langsomme: Sprittabletkogeren  http://www.72timer.dk/3698551

Det vil tage minimum 10-20 minutter at koge 1 liter vand.

2) Den lidt dyrere, men meget hurtige: Gasblus  http://www.72timer.dk/3698551

 Ca. 3-4 minutter tager det at koge 1 liter vand. Denne billige brænder er endda med piezotænding.

3) Den geniale: http://www.thestormkettleshop.com/userimages/STORM-KETTLES(2901920).htm

 Jeg har modellen på 0,5 liter. ½ liter er dog en sandhed med modifikationer, jeg tror nærmere det er 0,4 liter. Men den fylder ikke meget (20 cm. høj og 12,5 cm. tyk og vejer kun 450 gram) Porto v. 1 stk. £17,5 - v. 2 eller mere £12,5. Hvis man overhovedet kan få plads til en 800 ml. version, så ville jeg vælge sådan en. Det passer også fint til TRAVELLUNCH dobbeltportioner.

 Med dette system er det så at sige umuligt at løbe tør for brændstof. Hvis I vil have yderligere information kan I enten Google "storm kettle", eller skrive det samme på YouTube.

 4) Den brandsikre: http://www.grejfreak.dk/outdoorshop/product/trekmates-flameless-cook-system-box-4381/ 2 systemer hvor man kan varme vand op til næsten 90 grader. Det første system varmer op til 8,5 dl og koppen opvarmer 3,6 dl.

 

Liggeunderlag:

Det er nok en af de sværeste afgørelser. Hvis du nu har besluttet dig for at du vil investere i et liggeunderlag, så kommer spørgsmålet om hvilken slags man skal vælge: Skum, selvoppusteligt eller et der skal pumpes op. Og hvor tykt skal det være. Desuden kan de være isolerende eller ej (opgives i en R værdi, jo højere tal jo mere isolerende) Prisen er sikkert også en faktor der skal tages i betragtning. Det er ikke usædvanligt at et liggeunderlag koster 1000-1500 kroner.

Her er 3 liggeunderlag til en fornuftig pris. Asivik (499,-) fra Spejdersport er isolerende (R-værdi: 4,6), men ikke så bredt: http://www.spejdersport.dk/asivik-ultralight-5-0-regular.aspx  Det andet, Nordisk (349,-), er mere som en gammeldags luftmadras, ikke isolerende, men passende til en voksen mand: http://rejsequip.dk/luftmadras.htm Hvad der er nok så vigtigt de vejer 6-700 gram.Jeg har nu selv købt luftmadrassen fra Nordisk. Det er en madras der er mere end tricky at pumpe op. For vægtens skyld kunne jeg godt tænke mig at pumpe den op med en posepumpe. Det startede meget godt de 2 første kanaler, men så kom jeg ikke rigtig videre. Luften havde mere end svært ved at komme videre til de sidste 5 kanaler. Selv ikke med en kompressor lykkedes det. Det er ualmindeligt bøvlet at skulle lukke for ventilen, presse luft ud i kanalerne, åbne ventilen og pumpe lidt igen. Ventilen bruges både til oppumpning og udpumpning, d.v.s. at der ikke er nogen mekanisme til at stoppe luften, og det er et problem hvis man bruger posepumpesystemet. Så ryger luften ud igen mens man 'lufter' posen. Igen når man skal tømme madrassen for luft, så har man det modsatte problem, som ved oppumpning - luften vil ikke ud af kanalerne. Men det er en god stor madras der ikke vejer meget, og fylder heller ikke meget når den er pakket sammen. Jeg har nu kontaktet NORDISK for at høre om der er en løsning på problemerne med denne madras. SIdste nyt: Jeg er blevet lovet en ombytning af madrasserne. Nå, de blev ikke ombyttet, fordi det var den model de stadigvæk havde. Men Karsten fra Rejsequip er heldigvis en flink mand, så han tilbød at tage dem retur. Det blev til at han fik de 2 retur, og så vil jeg se om jeg kan lægge en slange ind i den sidste madras, så luften kan gå fra kanal til kanal. Foreløbig har det med slangen vist sig som en brugbar løsning.

Et bud mere: http://www.travelshopone.dk/productDetails.aspx?PO=2674&PI=2675&from=60

Hvis penge ikke er nogen begrænsning, får I lige Rolls Royce udgaven: http://www.facewest.co.uk/Exped-Downmat-9-Pump.html 9 cm tyk madras der er foret med dun. Lidt tungere, men fås nok ikke bedre.

KLYMIT laver nogle fantastiske liggeunderlag. De fylder ekstremt lidt. De har V formede luftkanaler, der gør at ens sovepose bliver presset lidt ned i mellemrummene, og på den måde opnår man en isolering. Som omtalt under vore ture har jeg nu haft fingre i 3 forskellige modeller: Klymit Static V og V2, samt Static V Luxe. Hvis man er et volumniøst menneske vil jeg helt klart anbefale Static V Luxe modellen.Det er relative dyre madrasser, men det er topkvalitet. Jeg har set en video hvor producenten har smidt en oppustet madras ud på et sten/grus underlag hvorefter han hopper på madrassen. (Og den holder luft bagefter)

 

 

Jeg har ikke skrevet noget om de 'gammeldags' skumliggeunderlag. De er sikkert gode nok til unge mennesker, der kan sove hvorsomhelst, og på hvadsomhelst. Men de fylder meget i sammenrullet tilstand, og jeg er tilhænger af at tingene fylder og vejer så lidt som muligt. Og alt andet lige er liggekomforten en helt anden når madrassen er 5-7 cm. tyk i stedet for 1-1½ cm. 

 

HVAD KAN DER OVERHOVEDET SKE I DANMARK?

Man kan godt stille sig selv spørgsmålet: "Hvad kan der overhovedet ske i lille Danmark, der skulle få mig til at pakke en taske, så jeg kan klare mig i mindst 3-5 døgn?"

I stedet for at komme med gisninger, vil jeg henvise til Beredskabsstyrelsen der d. 09.04.13 har udgivet en rapport der viser de 10 største risici i Danmark:

 

  • Orkaner, stærke storme og stormfloder
  • Kraftig regn og skybrud
  • Pandemisk influenza
  • Husdyrsygdomme og zoonoser (zoonose: Sygdom der smitter mellem dyr og mennesker)
  • Transportulykker
  • Ulykker med farlige stoffer på land
  • Forureningsulykker til søs
  • Nukleare ulykker
  • Terrorhandlinger
  • Cyberangreb

Rapporten kan læses her (50 sider!): http://brs.dk/viden/publikationer/Documents/Nationalt_Risikobillede.pdf

 

I dag er der registreret 145 risikovirksomheder i Danmark. Heraf er de 54 de farlige kolonne-3 virksomheder, dvs. større lagre af olie, gas, fyrværkeri, kemikalier eller andet farligt indhold. Du kan se et kort på denne hjemmeside: http://www.ir-d.dk/145-risikovirksomheder-i-danmark/

 

Hvis I er interesseret i at skybrudssikre Jeres huse, kunne I læse lidt her:

http://www.teknologisk.dk/skybrudssikring-af-bygninger/32536

Artiklen indeholder to tekniske manualer – den ene med praktiske eksempler på uhensigtsmæssige konstruktioner og dårlige beliggenheder samt handleplaner med gode råd og en tjekliste med løsninger til, hvad man gør, når skaden er sket. Den anden manual giver specifikke anvisninger om sikring af kældre mod opstigende kloakvand.

Beredskabstyrelsen arbejder nu med begrebet 'Robust Borger' og de arrangerer kurser som vi kan tilmelde os, og på den måde ruste os til at kunne klare os i op til 72 timer uden vand og strøm. http://beredskab.dk/robustborger/#.VJVAvcCcB kurset er på 2 moduler á 3 timer.

Danmarks radio har også haft fokus på om vi kan klare os selv i 72 timer:

http://www.dr.dk/nyheder/indland/2014/12/09/095307

http://www.dr.dk/nyheder/regionale/midtvest/2014/12/09/083011

http://www.dr.dk/nyheder/indland/2014/12/09/134241

 

 

 

Hvis du synes disse informationer kan bruges, så send linket videre til andre. Hvis du har en kommentar, eller har kendskab til et produkt der kunne hjælpe andre, er den meget velkommen. Brug linket i venstre side: "Mail til os", eller klik her: bjorn@vaskebjornen-fyn.dk

 

SMÅ BØRN OG HUSDYR

Har man små børn, så skal man jo have forskellige ting med til dem: Måske speciel mad, bleer, ekstra ekstra skiftetøj, vaskeservietter, osv. Familier med blebørn bør især gennemgå sin nødtaske en gang hvert ½ år. For i takt med at børnene vokser, så skal de have andre typer bleer. Og på et ½ år kan der være sket en stor udvikling. Måske kan bleerne helt pilles ud af nødtasken.

Hvad hvis barnet bliver sygt?, har I taget nogle forholdsregler der? Det kunne være en god idé at have midler mod diarre, og til genopbygning af salt/sukkerbalancen. Vi sælger pakninger til opløsning i vand der hjælper til at rehydrere kroppen (8,- pr. brev til 0,2 l. vand).

Hvis familien ikke allerede har anskaffet sig kogemulighed, så de kan koge vand til mad og varme drikke, så mener jeg at det kun kan gå for langsomt med at anskaffe sig det. Prisen er heller ikke afskrækkende: Det er muligt at få komplet kogegrej (gryde og spritapparat) for under 200,- Hvis man løber tøt for sprittabletter kan man lægge små kviste og/eller andet brændbart der hvor tabletterne normalt ville ligge.

HUSDYR, er også noget man må gøre sig overvejelser om hvad man skal gøre med i en nødsituation. Skal man have det med sig? Kan det lade sig gøre? Skal man have en aflivningsprocedure i baghånden?

Hvis man ved at man kan have dyret med sig, er det igen nødvendigt at tænke på at det skal have noget at spise i 3-5 dage. En hund der til daglig får tørfoder vil selvfølgelig kunne spise det samme i en nødsituation. Så derfor er det fornuftigt at have pakket en portion ned i tasken. Under alle omstændigheder er det fornuftigst at have tørfoder til sin hund/kat i nødtasken, da det fylder og vejer kun lidt, og kan holde sig i meget lang tid.

Nogle mennesker er mere knyttet til sit kæledyr, end andre mennesker er knyttet til sine børn. Men det er vigtigt at holde hovedet koldt i en nødsituation. Det kan være et spørgsmål om liv eller død for en selv, hvis man træffer den forkerte beslutning. Hvad er vigtigst: At bære på en hund eller kat der måske vejer 5-10 kilo, eller have nødting med til sig selv?

I en nødsituation kan man komme ud for at redningspersonalet må sortere hvem der kan reddes. Her er det godt at man allerede har gennemtænkt hvilke situationer man kan komme ud for, så man kan træffe sine forholdsregler ud fra den givne situation.

ÆLDRE/HANDICAPPEDE

Dette afsnit er dels skrevet til de ældre og/eller handicappede, dels til familiemedlemmer der har pårørende der kræver lidt ekstra hjælp. Men også til dig der har ansvaret for en gruppe hvor der måske er en eller flere, der har brug for ekstra opmærksomhed.

Til dig der er ældre/handicappet:

Ud over at anskaffe sig de ting du finder at du skal have i din nødhjælpstaske, skal du også finde ud af hvordan du tager det med dig. Går du med stok/krykker vil en rygtaske sikkert være den bedste løsning. Går du med rollator, sidder i kørestol, eller bruger elscooter, skal du måske have lidt hjælp til at lave en løsning der kan spændes fast på dit køretøj.

Til dig der er pårørende:

Som pårørende til en med nedsat mobilitet, har man et ansvar for at sikre sig at vedkommende kan klare sig i 3-5 dage uden den daglige hjælp vedkommende måske er afhængig af, en hjælp som kommunen tager sig af på nuværende tidspunkt, men som man ikke kan forvente de kan opretholde i en nødsituation. Her må du træde i aktion, enten selv, eller ved at kontakte nogen der kan hjælpe, hvis du af en eller anden grund er forhindret.

Er du leder af en gruppe:

Har du talt med den ældre/handicappede, og fundet ud af om vedkommende er godt forberedt? Har du f.eks tænkt på om den gangbesværede der bor på 2.-3. sal måske skal bæres ned fordi strømmen er 'gået' så elevatoren ikke kan køre. Det kræver mindst 2 personer. Det er meget almindeligt at man ikke må benytte en elevator hvis der har været ildebrand. Det kan godt være at en stærk mand kan bære en anden i et brandmandsgreb, men hvis vedkommende har en luftvejssygdom, kan det tryk der kommer på brystkassen ved at ligge henover skulderen på en nødhjælper, gøre at vedkommende ikke kan trække vejret.

Checkliste specielt for ældre/handicappede:

Lav en medicinliste til din nødhjælpstaske, og hold den opdateret.

Opbyg et rigeligt lager af medicin (især specialmedicin), her mener jeg ikke at medicin til 3-5 dage er nok, gerne 8-14 dage!

Kræver noget af medicinen at den bliver opbevaret køligt? Overvej køletaske med køleelementer. Hvis man kan komme af sted i bil vil en 12 volts køletaske være en stor hjælp.

Lider du af inkontinens? Husk hjælpemidler mod det.

Har du stomi? Husk hjælpemidler mod det.

Ekstra briller.

Kraftige handsker til kørestolsbrugeren, hvis han/hun selv kan bruge sin kørestol. Måske kommer man gennem glasskår eller affald.

Punktering af kørestol/elscooter: Den nemmeste løsning er en spraydåse med flydende lappegrej. Den både lapper og puster dækket op.

Elscooter: Har en begrænset rækkevidde, måske 50 km. Men der er mange faktorer der kan spille ind: I frostvejr falder kapaciteten på batteriet væsentligt, måske helt ned til 1/3, så har man kun 15 km at gøre godt med. Har man ikke plejet batteriet efter sin type (nikkel/cadmium, li-ion) kan det også have nedsat kapacitet. Alderen spilder også ind, hvis batteriet er mere end 3-5 år gammelt bør man få kapaciteten testet.

 

ROBUST BORGER

Min familie og jeg har lige (marts 2015) været på et 'kursus' som Beredsskabsforbundet afholder over hele landet. Kurset hedder 'Robust Borger'. Formålet med dette kursus er at man bliver rustet til at bedømme faresituationer, agere på faresignaler og lave en nødplan for sit hjem. Interessant nok var deres udgangspunkt at man skulle kunne klare sig selv i 72 timer uden hjælp udefra. Selvom den første del af kurset ( kurset bestod af 2 x 3 timer ) var temmelig tyndt, så synes jeg at jeg alligevel fik noget med hjem. Der var især et skema der var bygget på ROS modellen (risiko- og sårbarhedsanalyser). Her fik man nogle værktøjer der gjorde at man så på sit hjem med andre øjne.

På kurset blev det slået kraftigt fast at med de klimaforandringer vi har fået, så må vi som borger IKKE kunne forvente at der i en hvilken som helst situation stod nogle mennesker parat til at give os en hjælpende hånd. Det var helt tydeligt at Beredskabsforbundet mener at fremtiden vil bringe større udfordringer i form af klimaforandringer, terror og lignende. At være forberedt til at kunne klare sig selv i en given situation i 3-5 døgn er helt i deres ånd.

Her er et link til deres hjemmeside: http://www.beredskab.dk/

Beredskabsforbundet er en frivillig ulønnet organisation (bortset fra 12 ansatte i landssekretariatet) som arbejder sammen med Beredskabsstyrelsen: http://brs.dk

 

 Det er sket temmelig tit, at selvom jeg har besvaret en mail, jeg så bliver rykket for et svar. Det viser sig at mit svar er havnet i folks spambakke (uønsket post). Så hvis I har mailet til mig, og ikke har set et svar indenfor 24 timer, så kig lige i Jeres spambakke. Eller ring/skriv en sms på tlf. 40427880. Allerbedst var det, hvis I skrev Jeres mobilnr. samtidig med forespørgslen, så vil jeg sende en sms samtidig med mailen.

 

 

 

PERSONLIGE ERFARINGER:

Øv, billedet er rystet

O.B.S: Jeg har checket link's, og prøvet at sætte leverandørernes hjemmesider ind i stedet for. Hvis I ikke kan klikke direkte på linket, kan I kopiere det ind i jeres browser. (Beklager, men det må være en bug hos 123hjemmeside)

Jeg har hen ad vejen skaffet mig forskelligt udstyr, og også afprøvet det. Jeg har nu en 60 liters rygssæk. (Det kan godt være svært at begrænse sig) Første gang jeg var ude at gå med den havde den en vægt af 15 kilo, det svarer til ca. 15-16% af min legemsvægt. Jeg har også været ude og gå og cykle med en vægt der svingede mellem 12 og 15 kilo. Gåturene har været på ca. 7 kilometer, med et par hvil. Jeg tror ikke det har den store betydning om man har en rygsæk med en vægt af 10 eller 15% af ens kropsvægt. Men jeg er overbevist om at det har meget stor betydning at rygsækken passer en, og at den bliver pakket rigtigt. Min rygsæk kostede ca. 600,- i Bilka. Man kan uden at blinke komme til at betale både 2 og 3000 kroner for en rygsæk. Men medmindre man har tænkt sig at tage vandreture i naturen, og evt. overnatte der, så lad lige fornuften råde. Der bliver måske aldrig brug for denne nødtaske. Men når/hvis I køber en rygsæk vil jeg anbefale at der er et hoftesele-system, hvis rygsækken er på over 20-25 liter. Og det skal ikke være noget tyndt pjalt, det skal have kraftige polstringer. Faktisk skal dette system tage en stor del af vægten fra skuldrene, helt op til 80%. En anden vigtig ting er at rygsækken ikke skal være dyb, men gerne høj. Hvis den er dyb, kommer der et voldsomt træk bagud, og I vil kompensere ved at læne Jer fremover. Det siges fra eksperters side at man skal pakke sin rygsæk, så det tunge er så tæt på ryggen som muligt, og placeret tæt på højden med skulderbladene. Det begrunder man med, at så skal man ikke læne sig så meget fremad for at få ligevægt. Men jeg synes at man skal prøve sig lidt frem, måske passer det bedre til én at det tunge kommer nederst i rygsækken. Men altid det tungeste tættest på kroppen! Brug kompressionsremmene!

Der er nu løbet noget mere vand i havet siden sidst jeg skrev om min rygsæk. Den er nu skiftet ud 2 gange. Det skyldtes at den gik i stykker indenfor reklamtionsperioden. Så var det godt at den var købt i Bilka. De er vældig flinke til at tage retur. Jeg har i mellemtiden haft en Deuter Aircontact Pro 60+15, som min søn har overtaget. Nu har jeg en Fjællræven Kajka 75. Begge disse rygsække har den store fordel at man kan lyne hele fronten op og komme til indholdet uden at skulle flytte alt ud før man kan komme til det nederste. Een jeg dog ikke fatter: Hvorfor i alverden har man lavet det sådan at sidelommerne kun er tilgængelig når rygsækkken ligger på fronten? Hvis man havde sat lynlåsene på frontsiden, kunne man lægge rygsæggen på ryggen og tilgå det hele fra forsiden.

Min teltoplevelse:

I begyndelsen af maj besluttede jeg mig til at afprøve mit telt, liggeunderlag og sovepose. Teltet er et COBRA3

Liggeunderlaget er af mærket KLYMIT Static V

Og da jeg lider noget af klaustrofobi, blev valget af sovepose DEUTER +2 

Jeg havde tjekket hvad vejrudsigten sagde: Nattemperatur ned til 2 grader. Det var jo perfekt, for soveposen har netop en komforttemperatur til mænd på +2 grader. Selvom jeg ikke havde slået teltet op før, var det utroligt nemt. 4 pløkke, så kunne man sætte teltstængerne i, og så var der næsten kun justering tilbage. Liggeunderlaget blev pustet op med ca. 12 pust. Soveposen har en komforttemperatur for kvinder på +8 grader, og for mænd på +2 grader, samt en overlevelsesttemperatur på -12 grader. Jeg har læst at man bør kunne klare sig med skiundertøj, når man havde valgt en sovepose der var beregnet til den temperatur man skulle overnatte i. Så det gjorde jeg. Da jeg krøb i posen var det +8 grader og jeg havde det skønt. Men efter et par timer blev det koldt, meget koldt syntes jeg. Så prøvede jeg at tage en arbejdsjakke på, og jeg lagde hvad jeg havde af tøj ovenpå soveposen. Jeg tror ikke jeg nogensinde jeg har frosset så meget før, som jeg gjorde den nat. Det viste sig at at temperaturen havde været på, eller lidt under frysepunktet, så det var mere end soveposen kunne kompensere for. Jeg ved ikke om det har noget med alder at gøre, men jeg føler ikke at det er korrekt at der er omkring 6 graders forskel på om man er mand eller kvinde, når det gælder soveposers komforttemperatur. Jeg har i hvert fald lært den lektie, at hvis jeg en anden gang skal vælge en sovepose, så går jeg efter den kvindelige komforttemperatur.

Jeg fik også afprøvet en anden lille gimmik: En stormkettle: http://www.eydonkettle.com/home.php

 Det er et fantastisk redskab. Der går kun nogle ganske få minutter, så har du lidt under en ½ liter kogende vand. Nok til 2 kopper kaffe/chokolade, eller til en portion frysetørret mad. Jeg overdriver ikke, når jeg siger at man kan koge en ½ liter vand med en portion træ, der i størrelse svarer til 3-4 tømrerblyanter.

Jeg fik desværre ikke lejlighed til at afprøve vandrensesystemerne denne gang. Men det skal afprøves næste gang. Her er det meningen at min svigersøn og mine 2 børnebørn og jeg skal lave en primitiv overnatning, eller 2. Men måske mere om det senere.

SÅ ER TIDSPUNKTET AFTALT. VI TAGER AF STED PÅ MANDAG D. 07.07. MIN STØRSTE BEKYMRING ER: HVORDAN FORRETTER MAN SIN NØDTØRT?

 

LUKSUS OVERLEVELSESTUR

Ja, så har vi været afsted, fra mandag eftermiddag til onsdag omkring frokosttid i uge 28 (2013).

Vejret var strålende, så vi var i højt humør da vi tog af sted. Vi havde besluttet os for at campere omkring Fyns største sø: Arreskov sø. Her skulle der være et rigt fugleliv, som vi kunne studere fra et fuglekiggertårn. Dette tårn var imidlertid lukket grundet forfald. Og søen kunne vi ikke komme i nærheden af på grund af bevoksningen. Vi fandt dog en såkaldt primitiv overnatningsplads ved Rislebækken. Primitiv overnatning er virkelig primitiv, det har intet med en campingplads at gøre. Hvis man ville have rent drikkevand kunne man hente det ved en vandhane ved en lade ca. 300 meter derfra.  Vi ville selv filtrere vand ved hjælp af min New Travel Tap flaske, men havde dog taget reserve vand med også, godt det samme. Det luksus vi skulle have måtte vi selv bære. Vi havde besluttet at vi hver skulle have en festival stol at sidde på, det var en god idé. Der var masser af brænde, og vi havde alle en økse, som jeg selv har designet. Den vejer kun 350 gram, men fungerer bedre end en 1 kilo´s økse, som min svigersøn havde med. Jeg tror at vi nok har brændt næsten 1 m3 af i løbet af den korte tid vi var der.

ERFARINGER:

1) Vi burde have taget et LIFESTRAW i brug, så vi kunne have drukket direkte af vandet vi hentede op fra bækken. Jeg tilbragte en del tid i stolen med at filtrere vand. Til at starte med, havde jeg ikke grovfiltreret vandet, og det bevirkede at filteret ret hurtigt begyndte at stoppe til. Vi hentede vandet op i en 1½ liters flaske, og først på et senere tidspunkt satte jeg et stykke pladevat for åbningen af flasken, når jeg hældte det over i Travel Tap. Så tidligt dag 2 måtte vi ty til det medbragte vand. Man skal være overordentlig påpasselig med at skrue låget ordentligt på Travel Tap flasken. Det er noget med at skrue låget på, dreje hånden lidt - skrue lidt fastere. Og det gør man nogle gange, ellers løber det urensede vand ud af samlingen mellen flaske og låg. Jeg ved ikke om de har stoppet produktionen af denne flaske, men de har en anden der skal bruges opretstående. Der har man givetvis ikke det samme problem.

2) Man bruger meget mere vand end man tror: Slukke tørst, lave kaffe, lave morgenmad, lave aftensmad, vaske op og til sidst slukke bålet (det lugter ikke godt når man prøver at slukke det med urin). Jeg forstår nu bedre den amerikanske beredsskabsstyrelses anbefaling med 1 gallon vand/mand/døgn (ca. 4 liter).

3a) Et morgenmåltid bestående af havregryn med mandler, tranebær og sukker overhældt med kogende vand (hviletid nogle minutter) er både sundt og mættende. Hertil en god kop Growers Cup kaffe. Til frokost prøvede vi overlevelseskiks (NRG-5/BP-5). Man siger at med en sådan portion kiks (500 gram) kan man holde den gående i 3 døgn. Dog er det kun ca. 2-2500 kalorier man får i løbet af de 3 dage, det er hvad en voksen mand ca. skal have pr. dag. Vi prøvedes også pumpernikkel og dåseleverpostej. Man har kunnet spise pumpernikkel der var over 50 år gammelt. Der var delte meninger om smagen af leverpostejen, men den har ca. 5 års holdbarhed. Til aftensmad fik vi JAKA hakkebøffer (kan udemærket spises) og kartoffelmos, næste dag frysetørret risotto (rigtig godt) og stir fry nudler fra LIDL.

3b) Havregrød er forfærdelig klistret, især på de billige alugryder. Man må derfor ikke glemme at have en svamp eller børste med til at vaske op med (det havde vi glemt)

4) Nattesøvnen kan godt blive forstyrret af dyrelyde, når man er vant til at sove indendørs med lukkede vinduer og døre. Jeg havde heldigvis ørepropper med. Endnu engang frøs jeg, dog ikke som i marts. Men en sovepose hvor komforttemperatur for mænd er på 2 grader er ikke nok til mig. Der var vel en 6-8 grader om natten. Vi havde ellers taget de forholdsregler man burde: Var mætte da vi gik i seng, og vi sørgede for at kropstemperaturen kom lidt op før vi lagde os.

5) Vær opmærksom på at checke om I har fået en tæge på Jer efter at havde gået en tur. Vi havde gået ture i skoven hvor der var hjorte. Der var også lidt fugtig bevoksning hist og pist. Min svigersøn og det ene barnebarn havde en tæge på sig da vi kom hjem. Det var selvfølgelig en tåbelig ting, at vi ikke checkede os selv ca. hver 8. time. Det skal man huske.

6) Toiletbesøg. Sarte personer kan springe resten over. Ja, der var jo ikke noget toilet, så vi måtte lave et hul i jorden. Jeg har det med at skulle sidde ½ time om morgenen på toilettet. Så længe kan man ikke sidde på hug. Jeg havde derfor fabrikeret et toilet bestående af en overligger og to lodrette stænger der blev presset ned i jorden. For at man ikke bare skulle synke ned i jorden havde jeg boret huller til 2 tværstænger der skulle stoppe. Det virkede sådan set godt nok, men det var noget ustabilt. Jeg arbejder på en løsning med 3 ben i stedet for. Er man i en overlevelsessituation, er det vigtigt at få etableret et mere permanent toilet med afskærmning hurtigst muligt. I denne situation gik faktisk 2 af de fires maver i stå. Vi kan udemærket komme til at stå i en lignende situation i vores eget hjem hvis vandforsyningen svigter. Hvor mange har lige et muldtoilet stående. Der findes nødtoiletter udformet som en 3 benet taburet http://www.amazon.co.uk/Bog-Bag-BoginaBag-Portable-Camping/dp/B003G3BCTG/ref=sr_1_5?ie=UTF8&qid=1376142340&sr=8-5&keywords=portable+toilet+bags eller http://www.amazon.co.uk/PORTABLE-TOILET-CAMPING-FISHING-FOLDING/dp/B002YY4N30/ref=sr_1_3?ie=UTF8&qid=1376142340&sr=8-3&keywords=portable+toilet+bags 

Det bliver en af de ting jeg kommer til at sælge fra min nye shop '72TIMER' fra 1. januar

EN LILLE TUR MERE

I uge 42 (2013) var min svigersøn, 2 børnebørn og jeg på en lille tur igen.

Denne gang fandt vi en simpel campingplads ved Mosegården på Fyn. Det var et rigtig hyggeligt sted. Der var også en Put&Take sø så vi kunne afprøve vore evner. Heldigvis havde vi ikke baseret vores overlevelse på at vi skulle fange fisk. En masse ørreder morede sig med at springe op over vandoverfladen, men ingen ønskede at spise af vores madding.

Jeg havde lidt nyt udstyr der skulle afprøves.

En varmere sovepose: http://www.deuter.com/DE/en/synthetic/exosphere-4-3700315-red.html

Den erstattede den sovepose som min svigersøn nu har overtaget: http://www.deuter.com/DE/en/synthetic/exosphere-plus2-3700015-blue.html

 Samme mærke, men den er beregnet til lavere temperatur. Jeg havde også været i Silkeborg og hentet et nyt liggeunderlag: http://udeliv.com/?id=236973&catalogue_selected=212856_11507#212856

Jeg er blevet en smule klogere med hensyn til liggeunderlag efter at have set en udsendelse med Bear Grylls, hvor han fortalte at 1 lag under dig, gælder som 2 lag over dig. Jeg har læst et andet sted hvor de skriver at det gælder som 3 lag over dig. Det er også det jeg selv har mærket efter at have 'prøvesovet' nogle gange i vores udestue. Det sted jeg først blev kold, var på undersiden. Jeg har prøvet det samme liggeunderlag http://www.klymit.com/index.php/products-1/sleeping-pads/static-v.html både med og uden ekstra isolering under. Der var en væsentlig forskel. Klymitmadrassen har en R-værdi på 1,3 mens den nye madras, Exped Synmat 7, jeg nu har købt har en R-værdi på 4,9.

Her er en liste med R-værdier: http://paaskovtur.dk/2013/05/04/liggeunderlag-hvad-er-r-vaerdi/

Da vi gik i seng var temperaturen omkring de 9 grader, men den sneg sig ned på 3,8 grader udenfor i nattens løb. I mit telt var temperaturen 9 grader natten gennem. Tobias, den mindste, havde frosset om natten, Matis - storebror, havde frosset om tæerne. Benjamin, min svigersøn havde kun frosset om næsen. Og jeg havde slet ikke frosset. Jeg er meget glad for det nye liggeunderlag, det isolerer virkelig fra kulden nedenfra.

Jeg havde bagt et  'overlevelsesbrød' fra "Fjeldkogebogen", som ligger frit på nettet: http://www.rolflund.dk/fjeldkog.html

For det første smagte det næsten som kage, så det blev vel modtaget som morgenmad. Det gør sig udemærket med smør og ost på.

Det er meget tungt brød at ælte, min håndrøremaskine gav op, så jeg æltede det med hænderne. Det er MEGET mættende, jeg har senere brugt det som frokostbrød når jeg er ude og arbejde. Det ligger bare i bilen i en plastikpose. Jeg har alvorligt overvejet at bage en portion, som jeg vil lægge i fryseren. Så kan man i en nødsituation hurtigt stoppe en portion i sin rygsæk. Som der nævnes i kogebogen så svarer sådan et stykke brødkage på ca. 160 gram til et måltid, da det indeholder ca 3000 Kj (ca. 750 Kcal). HUSK at dele brødet op i ca. 10 stykker mens det er varmt, når det er koldt kan man næsten ikke skære i det.

OPDATERING: Nu har jeg bagt dette brød flere gange. Jeg har prøvet at variere indholdet lidt, men jeg synes at den opskrift Rolf Lund viser i Fjeldkogebogen er rigtig god. Jeg har ydermere som forsøg lagt en portion til side, som bare ligger i brødboksen i en plastikpose. Den portion tager jeg en bid af ind i mellem. På nuværende tidspunkt har den ligget i 12 mdr. (bagt dec. 2013) og selvom det er blevet noget hårdt i det og smagen virker lidt 'hengemt', så er det stadig fuldt spiseligt. Det er hverken muggent eller harskt. Jeg har som regel altid en portion liggende i min varevogn, og bruger det som frokost.

Vi var også på 'geocach'. Det er en slags GPS skattejagt. Hvis man vil se om der er en 'skat' i det område man befinder sig i, kan man slå op på et geocachkort og se om der er noget i nærheden. På den måde kan man få et mål at gå efter.

http://naturstyrelsen.dk/naturoplevelser/aktiviteter/geocaching/

Jeg har hentet app'en "c:geo" til min telefon, der er vist mange muligheder med den.

 

3. (4. Første gang var alene) TUR - Denne gang i en LAVVU

Endnu engang (16-18.05.14) gik turen til Mosegården på Fyn. Jeg havde lejet et HELSPORT VARANGER 12-14 LAVVU. Det er et tipitelt, også kaldet spidstelt. Man opgiver det til at kunne rumme 12-14 sovende personer. Det er muligt at det kunne lade sig gøre, hvis man nøjes med de allersmalleste liggeunderlag. Men vi havde liggeundelag i forskellige bredder, så 7 mand var i dette tilfælde tæt på grænsen af hvor mange der kunne være.

Endnu engang skulle forskellige nye ting afprøves:

JR Gear Insulated Traverse Core XL, er det lange navn for et (i DK) nyt navn på et liggeunderlag. Størrelse: 198x63x9. Vægt: 830 gram. Sammenrullet: 13x25 (En smule mindre end Exped Synmat 7 DLX) R-værdi 5. Pris 799,-

Selve ligggeunderlaget er som sådan udemærket, men der er nogle steder det falder igennem, hvis man f.eks. sammenligner det med EXPED Synmat 7 DLX (1050,-) Når man skal pumpe JR op, så skal man bruge f.eks JR's (næsten) vandtætte pakkepose/luftpumpe på 25 liter (149,-). Jeg er ikke så glad for at puste op med munden, da der kommer fugt ind i liggeunderlaget. Der er altså ca. 100,- til forskel på EXPED og JR. Til at starte med er madrassen enorm lang, da kanalerne går på tværs, og ikke på langs som f.eks Synmat. Pakkeposen har en 'pakning' der passer over ventilerne på liggeunderlag, altså ikke JR's alene. Ventilen i JR's underlag er ikke verdens bedste: Luften passerer langsomt, der er ikke nogen returstop (kun 1 ventil). Dette medfører at når man skal have luft i pakkeposen, ryger luften ud af madrassen. Madrassen er temmelig glat at ligge på, så man kan nemt ryge af den. Når man skal pakke den sammen, skal man rulle den sammen op til 5 gange før al luften er kommet ud. Til sammenligning har Synmat 2 ventiler og indbygget pumpe. Overfladen er lidt mere ru, dette sammen med at sidekanalerne er lidt tykkere end resten af kanalerne, gør at du bliver på madrassen. Pumpen er fyldt med noget skumgummiagtigt noget. Ydermere er kanalerne fyldt med syntetisk microfiber, der er klæbet både foroven og forneden. Dette gør at microfiberen bliver udspændt, og på den måde altid bevarer isoleringen. Så det er en god ide at pakke madrassen ud så hurtigt som muligt, så skumgummien i pumpen kan få lov til at udvide sig. Når den skal pakkes sammen er det en stor fordel at der er 2 ventiler, men man skal alligevel rulle madrassen sammen et par gange før den er tømt for luft.

7 eller 9 centimeters tykkelse: Jeg kunne ikke mærke forskel!

Sammenpakket er JR en smule mindre end EXPED, samt en smule lettere. Isoleringsevnen er ca. den samme. Men alt taget i betragtning, så er EXPED min foretrukne madras (endnu!)

Fjælrævens sovepose Skule, 3 sæson, lang model. Pris 999,-

I betragtning af at det er en sovepose fra Fjælræven, så er det en ganske fornuftig pris. Jeg synes at man får rigtig meget for pengene. Komforttemperaturen er på 2 grader (for kvinder). Vi havde en nattetemperatur på ca 9 grader i teltet. Udenfor var det ca. 3 grader. Så det krævede ikke så meget af soveposerne for at kunne holde os varme. Men materialet den var lavet af, var meget behageligt at røre ved, og ligge i (ifølge børnebørnene).

Endnu en sovepose, denne var fra Gelert i en meget stor størrelse: 115x230. 3 sæson. Pris 599,-

Det er temmelig svært at få fingre i en sovepose til personer der ikke lige passer ind i en standard sovepose. Der findes et par muligheder: Nogle få soveposefabrikanter har kiler man kan indsætte i deres poser, så omkredsen forøges. Men Gelert laver altså en sovepose der kan klare endog meget store mennesker. Jeg havde købt den hos CAMPZ.dk, men har lige fundet ud af at den ikke er i deres sortiment mere. Så er der vist kun Amazon i UK tilbage at ty til. Men testpersonen havde det dejlig varmt (til tider for varmt)

 

EN TUR TIL TRENTE MØLLE v. FAABORG

Den første weekend i september '14, tog vi så til Trente mølle. Det er et område hvor naturstyrelsen har en 3 længet bygning med kursusfaciliteter og overnatningsmuligheder. Der er ydermere et lokale der står åbent frit tilgængeligt for alle friluftsinteresserede. Det er et projekt der kaldes 'kys frøen'. Lokalet indeholder aktiviteter til ca. en uge. 3 vandreruter på laminerede kort. Svampebøger, kurve, bålgryder, pandekagepander til bål, popkornsristere til bål, og meget mere. http://www.trente.dk/

Denne gang skulle turen være lidt mere 'autentisk'. Det vil sige at vi skulle klare os med hvad vi havde i vores rygsække plus telte. Vi var også denne gang 5 af sted. Vi havde 2 3personers telte af forskellig type, samt et hjemmelavet tarp (læsejl).

Vi prøvede selvfølgelig at rense vandet fra en kilde der springer lige ved siden af huset. Det gik rigtig godt, men da vi også havde mulighed for at tappe vand ved huset, overvandt mageligheden til sidst. Det tager ca. 1 minut at rense 1 liter vand ved at presse det gennem SAWYER mini filteret. Det er det smarte ved Sawyer filteret at man kan suge eller presse vandet gennem filteret. Jeg fik mig en grim overraskelse da jeg ville afprøve mit LIFESTRAW efter at det havde ligget nogle måneder. Jeg måtte simpelthen opgive at få det til at fungere. Dette til trods for at jeg havde skyllet det igennem med destilleret vand. Jeg vil derfor råde dem der har købt LIFESTRAW til at vente med at bruge dem til det virkelig gælder. Jeg har før skrevet at man kan bruge det på ferier osv.. Men det vil jeg indtil videre trække tilbage, indtil jeg har fundet ud af hvordan man skal behandle det hvis man lægger det til side efter at man har brugt det. I den forbindelse er jeg meget modtagelig for erfaringer fra nogle der har afprøvet det i praksis.

Denne gang var der ikke så meget nyt der skulle prøves. Men der var i hvert fald den hjemmelavede tarp og en nyt liggeunderlag fra KLYMIT. Jeg har før købt nogle liggeunderlag fra KLYMIT og jeg synes at det er et genialt koncept. Jeg har hentet 2 underlag hjem fra USA, og de har i skrivende stund endnu ikke nået frem til de Europæiske butikker. Det ene var en ny version af Static V nemlig Static V2. Vægten er faldet fra 531 gram til 463 gram. Men det mest spændende underlag synes jeg er Static V Luxe. Godt nok vejer det 747 gram, men målene er 193 cm x 76.2 cm x 7.6 cm. Min søn var meget begejstret for dette liggeunderlag.

OPDATERING: Jeg skulle selvfølgelig også selv prøve at ligge med Staic V Luxe. Jeg prøvede den i nat på mit soveværelsesgulv (som jo er noget hårdere end en græsplæne)  Det er en KONGEMADRAS. De 76 cm i bredden er utroligt behageligt. Ikke noget med at være bange for at ryge ud over kanten. Overfladen er lavet så det holder lidt på en, det er en god ting, når man har en sovepose med glat overflade. Min tidligere JR Gear insulate liggeunderlag var glat i overfladen, så det var en kamp natten igennem at holde sig indenfor madrassen. (Jeg skrev 'tidligere', for forhandleren har taget den retur da den lækkede ved ventilen og ikke kunne laves). Det er synd at de danske outdoor butikker ikke har fået øjnene op for Klymit's fortræffeligheder. Det er kun ganske ganske få der sælger disse madrasser.

http://www.klymit.com/

Det lykkedes mig at få KLYMIT til at sende madrasserne direkte til mig. Under normale omstændigheder henviser de til et shippingfirma, men det bliver sindsygt dyrt hvis det skal ordnes på den måde. Jeg kom af med ca. 1800,- for de 3 madrasser ( 1 stk. Static v2 og 2 stk. Luxe). Prisen på deres hjemmeside er $ 240 (60+90+90) Fragten blev kun $24. Resten gik til told, moms og toldbehandling. Madrasserne er nu kommet i handlen herhjemme hos Outdoor Rødovre. Her vil den samlede pris på de 3 madrasser blive 3000,- Så der er noget at spare, hvis man er et par stykker der slår sig sammen.

Om aftenen hyggede vi os med højtlæsning, kakao og marsmallows som det ses af billedet. Det er utroligt så meget en tarp tager af for duggen. Vi sad ude til kl. 22 kun med det tøj vi rendte rundt i om dagen. Den lille træbrænder (hjemmelavet) min søn sidder og fodrer, hævede også temperaturen et par grader.

 

 

TRENTE MØLLE D. 17.-19.-2015. Se også videoen nedenunder

Trætheden havde meldt sig, men der skulle grilles marsmallows

Ja, så gik turen endnu en gang til TRENTE MØLLE på sydfyn. Jeg har nu købt mig et HELSPORT telt: VARANGER 12-14 CAMP. Det er en opgraderet udgave af det telt vi havde lejet, da vi lå på Mosegården for 1 år siden. Teltet har en indgangsportal som hæver brugsværdien ganske væsentligt. Hvis det regner bliver udstyret ved indgangen ikke vådt, som det gør i den almindelige model. Der er også god plads til at smide fodtøjet her i stedet for på de liggeunderlag der er nærmest døren. Jeg er vild med denne type telt, som har været benyttet at indianere og samere i århundreder. Den 'moderne' udgave af deres telte har den fordel at der kun er 1 teltstang. Jeg har derfor kunnet rejse teltet helt alene. Det er noget andet end når vi skulle rejse forteltet til campingvognen, så skulle vi være mindst 3 for at holde på stængerne.

Af udstyr var der ikke så meget nyt der skulle afprøves, men: Jeg har fået et andet liggeunderlag, som jeg nu har brugt adskillige gange: Exped Synmat 12LXW. Det er et liggeunderlag med målene 197*77*12cm, altså et temmelig voldsomt et af slagsen. Med en R-værdi på 5,3 så betegnes det som et 4 sæson'ers underlag. Jeg var ellers glad for mit 'gamle' liggeunderlag EXPED Synmat 7 DLX / LW, men problemer med hofterne fik mig til at købe et tykkere underlag. Tykkelsen gør at jeg ikke behøver at pumpe underlaget hårdt op, hvilket gør at hofterne kan synke lidt ned i madrassen.

Børnebørnene havde fået nye soveposer fra NORDISK af mærket PUK -2 XL. Til en pris af omkring 500 var det rørende billigt i betragtning af hvor meget man får for pengene. De frøs selvfølgelig heller ikke de nætter.

Et par andre småting skulle også afprøves: En cowboykaffekande af mærkett GSI (en såkaldt perkolatorkande). Her kommer man bønnerne i en beholder i toppen af kanden, og et snedigt system presser det kogende vand op i toppen af kanden, vandet løber ned over bønnerne. Man kan følge med i den klare knop hvornår ens kaffe er som du vil have den. Kanden kan ikke anbefales til vandrere, dertil fylder den for meget, og er rimelig tung. Men god kaffe blev der!

En ordentlig dolk havde jeg også kommet til at købe da vi nu alligevel var i Stockholm. Da de andre rendte på museer, eller sejlede i Skærgården, havde jeg lokket min kone med i en outdoor butik. Og her kom jeg til at købe Fallkniven A1. 

https://www.fallkniven.com/en/knife/a1-2/

Det er en ordentlig moppedreng, men hold op hvor er den go'. Den kan langt hen ad vejen erstatte en lille økse.

Som det kan ses på videoen nedenunder, så gik meget af tiden på denne tur med at snitte smøreknive i nøddetræ. Jeg havde skåret træet ud på forhånd, og tegnet omridset af kniven op. Det gik der rigtig mange timer med. De 16 jeg havde skåret ud, fik hurtigt ben at gå på, øhh.

Vi havde sat os for at prøvesmage det frysetørrede mad jeg nu har fået forhandlingen af: Travellunch. Travellunch er en serie der først og fremmest består af enkelt eller dobbeltmåltider. Men de laver også dagspakker i 3 varianter på ca. 1500, 2600 og 3200 Kcal. Desuden har de sesambarer med meget høj energiværdi, drikkepulver, morgenmadsprodukter og desserter. Se mere i webshoppen.

Jeg havde en enkelt pakke fra Adventure Food med for at sammenligne smagen med den langt billigere Travellunch. Det var en pakke Kylling i karry. Da vi åbnede poserne, blev næsen ramt af en liflig duft fra Adventure Food, mens posen fra Travellunch lugtede ikke af så meget, men nærmest lidt fedtet. Men heldigvis ændrede billedet sig, for det viste sig at der var mere smag og en større friskhed i retten fra Travellunch end fra Adventure Food. Det glæder mig meget at billedet blev sådan især fordi prisforskellen er ganske væsentlig: Adventure Food bliver solgt til kr. 79,- og Travellunch sælger jeg til kr. 48,- (dobbeltportion). Desværre er den blevet lidt dyrere, men alligevel koster en dobbeltportion mindre end en enkeltportion fra Adventure Food. Jeg har før skrevet at jeg synes at frysetørret mad er rasende dyrt, men når man ikke skal give mere end hvad mange er vant til at give for en fransk hot dog, så synes jeg at priserne begynder at se fornuftige ud.

Vi prøvesmagte vel 6-8 forskellige retter fra Travellunch. Nogle faldt i alles smag, nogle kun i enkeltes, men der var bred enighed om at maden absolut var spiselig. Var portionerne store nok til at dække vort behov? Ja, det synes jeg. Godt nok havde vi en teenager med der fik 2 portioner hver gang vi andre fik een portion, så det rykkede lidt ved billedet. Men til aftensmaden satte vi 4 dobbeltportioner til livs, os 6 mennesker. Men så var alle også godt mætte. Reelt var det kun 7 portioner vi kunne spise, men mad skal jo ikke gå til spilde.

Før, når jeg har købt Travellunch, har udløbstiden været et par år, og det er dagsportionerne også stadig på. Men dobbeltportionerne har nu en udløbstid på 4-5 år. Det glæder mig meget, set i lyset af at jeg har noget frysetørret med med 25 års holdbarhed i 600 grams bøtter til en pris af kr. 225,- En dobbeltportion indeholder 250 gram, altså 125 gram pr. portion. Altså indeholder en 600 grams bøtte ca. 5 måltider. Pris pr. portion fra en dobbeltportion bliver som før nævnt kr. 24,- mens den fra en 600 grams bøtte bliver kr. 45,-. Så jeg synes der er en del der taler for dobbelportioner: God pris, rimelig lang holdbarhed, nemmere at stuve ned i rygsækken og man får flere smagsvarianter hvis man sammenligner med de 600 gram.

Vi prøvede at holde øje med hvor meget vand vi brugte på denne tur. Foruden vandet vi kogte til den frysetørrede mad, så skulle tørsten slukkes, kaffe og kakao skulle drikkes, lidt opvask skulle også klares. Alt i alt brugte vi omkring 5 liter pr. mand pr. dag. Det skulle gerne give grund til lidt eftertanke. Adskillige har ikke mere end 1 liter vand i reserve i deres rygsæk - det når de ikke langt med! Der var absolut ikke noget fråds af vand på turen og temperaturen var rimelig lav. Det er derfor forståeligt at den amerikanske beredskabsstyrelse anbefaler at man har 1 gallon (3,75 liter) pr. person/dag på lager. Personlig har jeg 6 x ½ liter vand i min rygsæk, og jeg er klar over at jeg fra dag 1 i en nødsituation skal forsøge at finde vand, jeg kan drikke renset eller urenset.

Jeg bliver nødt til i den forbindelse løfte en pegefinger: Vær opmærksom på om det er havet der har forårsaget oversvømmelse, eller om det skyldes regnvand. Hvis man er ramt af en tsunami eller havet "bare" er blevet presset op på land og op i vandløb, så skal man være meget meget opmærksom på at det ikke er havvand eller brakvand man drikker. Det er klart at befinder man sig inde midt i landet hvor havet ikke er blevet presset op, har man ikke noget at frygte.

Næste tur bliver i september eller oktober. Ydermere forventer jeg en desideret vintertur, hvor teltet gerne skal opvarmes med træfyret ovn.

2 ture i maj 2017

Vi forsøger at holde vore forårs og efterårsture, men I må have 2016 til gode. Så jeg starter op igen med at fortælle lidt om vore ture her i maj 2017, samt hvilket grej der nu har sneget sig med.

Den første tur var med min søn til Lindøgaard Naturcamping lige udenfor Bogense. Det var en stor græsmark hos en bondemand der holdt Jyske heste (en art bryggerheste). Her var også en shelter. Der var både toilet og bad. Hvis man havde en tidevandstabel, kunne man vade til en skøn Ø, Æbelø. Vi følte dog vandet endnu var for koldt til sådan en tur. Skal man øen rundt er det en gåtur på ca. 16 km. Og så er det nok en god idé at starte med den tidlige ebbe, og gå hjem med den sene. Da det var lige ud til vandet fik vi glæde af at høre og se fugle af forskellig art. Faktisk fik dem at høre hele døgnet rundt. Jeg troede at fugle sov om natten. Nej, det var ikke natteravne, men til gengæld forskellige typer af mågefugle. Da det samtidig blæste temmelig kraftigt hele tiden, afkortede vi turen.

Jeg har efterhånden fundet ud af at det er mig der ikke kan holde varmen om natten når vi ligger i telt. Det er sjældent at de andre har frosset. Da jeg er meget begejstret for min Deuter -4 sovepose (når jeg altså ikke fryser), så havde jeg på et tidspunkt købt modellen der hedder -8. Men selv om den var opgivet til at have samme bredde som -4, viste det sig at den ekstra polstring alligevel var gået ud over bredden. Så den gik retur. Så kom Klymit med en sovepose de kalder KSB O (grader F = -18 C) oversize. Den er imponerende 102 cm i bredden (altså 204 cm i omkreds) ved skuldrene. Og 178 cm ved hofterne. Sådan en fik jeg fat i til denne tur. Er den så varm? Ja mon ikke. En af nætterne måtte jeg lyne den op og bruge den som dyne for ikke at svede alt for meget. Indrømmet, den er dyr - ca. 2500,- men jeg er træt af at fryse når vi ligger i telt. Det er en dunsovepose, så der er 1 opbevaringspose og 1 kompressionspose med når man køber den. Når den ligger i opbevaringsposen er den vel 3 x så stor som når den er i kompressionsposen, men det er for at dunene ikke bliver mast og man skal arbejde meget med at gøre den 'luftig' når man skal bruge den. Har jeg kun noget positivt at sige om denne sovepose? Nej. Den har en temmelig stor ulempe: Den er lige kort nok. Den er opgivet til 215 cm lang. Jeg må indrømme, jeg har ikke målt om det er udvendigt, eller indvendigt. Men, jeg er 183 cm lang. Altså ikke voldsom høj i dagens Danmark. Når jeg lå på ryggen, så ramte mit hoved toppen af hætten, plus mine tæer rørte bunden af soveposen. Godt nok bruger jeg størrelse 46, men hvis jeg måler hvor meget længere jeg bliver når jeg strækker fødderne ud, så er det kun 14 cm. 183 + 14 = 197. Gad vide hvor de sidste 18 cm er blevet af? (215 - 197 = 18). Jeg har skrevet en anmeldelse på Klymits hjemmeside, men de har undladt at offentliggøre den. Noget andet der giver lidt skår i glæden er at i USA opgiver man kun en temperatur, i dette tilfælde 0F. I Europa har man jo vedtaget en norm som skal bruges når man opgiver temperaturer til en sovepose: Komforttemperatur for kvinder (liggende på ryggen i afslappet tilstand), komforttemperatur for mænd (liggende på siden, let sammenkrummet) og ekstremtemperatur (den temperatur man teoretisk kan overleve). Hvis man er i tvivl om den sovepose man skal vælge er varm nok, kan jeg kun anbefale at man går efter komfortemperaturen til kvinder. Så kan man altid lyne lidt op. 

I USA skriver man på nogle fora at man lader venner og bekendte teste en ny sovepose ved forskellige temperaturer. Og den temperatur de fleste er enige om opgiver man som referencepunkt. Jeg havde mange mialkorrespondancer med Klymit, før jeg turde købe soveposen. Det eneste jeg kunne få ud af dem var at det var komfortemperaturen (kvinde eller mand står hen i det uvisse). Men da den så i hvert fald havde en komfortemperatur til mænd på -18 C, så turde jeg godt købe den.

Nå det var lidt fra den tur. I må vente lidt på den anden.............

LIFESTRAW VERSUS SAWYER MINI - hvis du ikke kan se filmen, klik på fuldskærm forneden til højre
HELSPORT VARANGER 12-14 (LAVVU/TIPI/SPIDSTELT) - hvis du ikke kan se filmen, klik på fuldskærm forneden til højre
TRENTE MØLLE D. 17.-19.08-2015. Klik på fuld skærm hvis du ikke kan se videoen